Turkse koffie maken: dezelfde bonen geven nieuwe smaak

Turkse Koffie

Soms bellen klanten ons op met de vraag of ze van onze bonen Turkse koffie kunnen maken. Dat kan zeker! We hebben zelfs de optie ‘Turkse koffie’ toegevoegd aan de mogelijkheden die je tijdens het bestelproces in de webshop tegenkomt. Drink rustig een kopje koffie en lees ondertussen hoe wij vinden dat deze bijzondere koffie het lekkerst gemaakt kan worden. 

Welke bonen voor Turkse koffie?

Het belangrijkste punt waar je rekening mee moet houden bij het zetten van Turkse koffie is welke bonen je gebruikt. Wij vinden zelf de licht gebrande koffiebonen het beste geschikt hiervoor omdat de donker gebrande bonen een wat brand-achtige smaak geven wanneer je er Turkse koffie van maakt. De licht gebrande koffiebonen geven juist een fijne, zachte smaak. 

Kies bijvoorbeeld voor onze koffiebonen uit Peru of Colombia en je bent niet alleen zeker van een heerlijke smaak, maar ook van eerlijke koffiebonen die transparant zijn ingekocht. We vinden het namelijk heel belangrijk dat de koffieboeren een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Zo kun je op de productpagina van onze koffiebonen bijvoorbeeld een diagram vinden waar de verdeling van de inkoopprijs wordt weergegeven. Op die manier weet jij als klant ook dat je meehelpt om de wereld weer een stukje mooier te maken. 

Direct Trade koffie
Foto van de koffieplantage in Peru. Door: Thissideup

Hoe maak je Turkse koffie?

Het leukste vinden we om Turkse koffie te zetten met een Cezve, dat is een echte Turkse koffiepot. Als je die niet in huis hebt maar een keer wilt proberen hoe het smaakt als je zelf Turkse koffie maakt, kun je ook een steelpannetje nemen.

Als je in Turkije op vakantie gaat en een kop koffie besteld in een restaurant, zal de ober je altijd vragen of je koffie met of zonder suiker wilt. Dit is omdat ze daar niet de suiker naast je koffie serveren maar juist verwerken in het proces. 

  1. Vermeng in je cezve (of steelpan) 1 koffiekop vol koud water met 2 theelepels gemalen koffie. Als jij of je gast graag suiker in de koffie wil, moet je dat hier toevoegen en niet pas nadat de koffie verhit is. Roer de suiker door tot het opgelost is. 
  2. Zet je cezve op het vuur en laat de Turkse koffie langzaam warm worden tot er schuim begint te komen. Haal de cezve nu van het vuur. 
  3. Schep het schuim met een lepel over in je koffiekop en zet je cezve terug op het vuur. Zet het vuur precies uit wanneer je koffie bijna begint te koken.
  4. Giet de koffie ongefilterd in het kopje over het schuim heen. 

Op deze manier maken onze klanten de lekkerste Turkse koffie! 

Vers gebrande koffiebonen gebruiken

Wist je dat als je geen vers gebrande koffiebonen gebruikt, je bijna geen schuim krijgt en daardoor dus ook geen echte Turkse koffie kunt maken? Wij branden onze koffiebonen altijd zelf en hebben onlangs nog een blog geschreven hoe we dat doen. Als je benieuwd bent kun je hier ons verhaal erover lezen

Heb je nog vragen over Turkse koffie of iets anders wat met koffie, thee of chocolade te maken heeft? Stuur gerust een mailtje naar Ikwilkoffie@Daveskoffiebranderij.nl en we helpen je met plezier verder. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *