Koffie branden: van de schuur tot Amsterdam Roasters

Koffie branden

Waar het koffie branden in 2012 als een hobby voor Dave is begonnen, is dit sinds eind 2016 uitgegroeid tot het fulltime werken aan een eigen onderneming. Wie had toen gedacht dat het kleine elektrische brandertje in de schuur waar slechts 250 gram bonen in ging, binnen een paar jaar opgevolgd zou worden door een op gas werkende brander van 15 kilogram? In dit artikel lees je hoe het allemaal zo ver heeft kunnen komen en hoe het koffie branden bij Dave nu precies in zijn werk gaat. 

Koffie branden in de schuur

In 2012 kocht Dave een kleine elektrische brander om eens te kijken hoe het zou smaken wanneer je zelf je koffiebonen brandt in plaats van gebrande bonen te kopen. Hij bestelde een hoeveelheid ongebrande bonen waarmee hij voor het eerst zelf aan de slag ging met koffie branden. Nadat hij tevreden was met het resultaat, begon hij met het koffie branden voor familie en vrienden. Ook zij proefden de grote verschillen tussen de vers gebrande koffiebonen van Dave en de verpakte varianten die vaak al maanden geleden gebrand zijn.

Na 2 jaar hobbymatig koffie branden in de schuur begon in 2014 de hobby al wat serieuzer uit de hand te lopen. Hij besloot dan ook om het groter aan te gaan pakken en bestelde een koffiebrander met een capaciteit van 500 gram, die werkte op gas in plaats van elektriciteit. Deze beschikte niet alleen over een grotere capaciteit maar ook over een cooling tray, welke belangrijk is het voor het terugkoelen van de vers gebrande koffiebonen. 

Eind 2016 heeft Dave de knoop doorgehakt, hij volgde een professionele training bij Stadsbranderij Noord en zou van zijn grote passie koffie branden, zijn werk gaan maken. Met als missie om de lekkerste vers gebrande koffiebonen door heel Nederland te kunnen verkopen. De koffiebrander van 500 gram werd wederom vervangen, dit keer door een brander waar 1 kilogram bonen per batch in verwerkt kan worden. 

Van de schuur naar Amsterdam Roasters

koffie branden
Afbeelding: Oranje Besca koffiebrander

In de kleine schuur achter het huis van Dave werden de koffiebonen gebrand voor de webshop en voor zijn eigen marktkraam. Op een drukke dag werden er gemakkelijk 28 batches van 1 kilogram koffiebonen gebrand, waar na het branden ongeveer 850 gram van overbleef. Voor de 4e keer sinds zijn start als hobbymatige koffiebrander in 2012, liep Dave tegen een capaciteitsprobleem aan. 

In november 2018 heeft Dave een Besca 5 kilo koffiebrander gekocht met een Vortx CleanAir EcoFilter. Een oranje koffiebrander natuurlijk. Ondanks het filter systeem heeft Dave besloten om een andere plek te zoeken voor de branderij, zodat buren geen last van de uitstoot hebben.

Hij nam contact op met Amsterdam Roasters en sinds oktober 2019 huurt hij daar een milieuvriendelijke koffiebrander waar 5 kilogram koffiebonen per batch in gaat. Inmiddels is hij opgeschaald naar een 15 kilo brander. Binnen Amsterdam Roasters (een Coffee Collective & Impact hub) is er de mogelijkheid om op een 5 kilo, een 15 kilo en een 60 kilo koffiebrander te branden. Maar hoe werkt dat nu precies, koffie branden?

koffie branden

Koffie branden voor Dave’s koffiebranderij

Voor iedere boon wordt een eigen brandprofiel gemaakt om het beste uit de koffieboon te halen. Anno 2022 huurt Dave nog steeds de machine van 15 kilo per batch. Op deze koffiebrander zit een trechter waar de groene bonen in gaan, deze vallen in de drum van de machine waar ze ronddraaien. Bij dit type brander wordt er hete lucht door de bonen geblazen en binnen 7-15 minuten zie je de kleur van de bonen veranderen van groen naar bruin. Wanneer de bonen, volgens het brandprofiel van de bonen, zo ver zijn komen worden ze in de koeltray gestort om ze binnen 3 minuten terug te koelen.  Dit is iets wat direct na het koffie branden moet plaatsvinden omdat anders de koffiebonen blijven nagaren en dan niet de gewenste smaak krijgen. 

Dave sluit zijn laptop aan op de brander zodat hij precies kan zien wat er met de bonen gebeurt en het proces tijdig kan bijsturen. Op die manier heeft hij met vallen en opstaan iedere soort koffieboon een eigen brandprofiel kunnen geven. Zo groeien zijn koffiebonen uit Peru bijvoorbeeld hoger dan die uit Brazilië en verschillen de bonen ook vaak qua vochtpercentage. Dat laatste is enorm belangrijk, want hoe meer vocht er in de groene koffiebonen zit hoe langer het duurt voordat ze drogen. 

De hete lucht die gebruikt wordt om de bonen te branden wordt in een aparte ruimte nogmaals verhit, waardoor deze uiteindelijk schoon de machine verlaat. Een niet onbelangrijk aspect om het milieu te beschermen!

Video: Werking van de IMF koffiebrander

Smaken verschillen per klant

Iedere soort koffiebonen krijgt dus zijn eigen brandprofiel. Maar daarnaast hebben de meeste klanten ook verschillende wensen hoe ze hun koffiebonen het liefst gebrand zien. Zo hebben sommige klanten graag een donkere branding en anderen juist liever een lichte branding. Als mensen Dave om advies vragen kijkt hij meestal naar het type koffiemachine dat mensen gebruiken. Hieronder kun je zijn algemene adviezen vinden met een korte uitleg, zodat je weet wat voor koffie het beste bij jouw apparaat past.

Soort koffiemachineSoort koffiebonen 
VolautomaatDonkere branding
EspressomachinesLichte branding
Filterkoffie (Dave’s favoriet)Lichte branding

Een volautomaat beschikt vaak over wat minder power, waardoor je een wat donkerdere branding nodig hebt om een sterke smaak te krijgen. Bij espressomachines en filterkoffie is juist een lichtere branding aan te bevelen zodat deze hun frisse smaak behouden. Hoe langer de koffie wordt gebrand, des te meer suikers er karameliseren waardoor er een bitterdere smaak ontstaat. Je kan altijd contact opnemen met Dave als je twijfelt wat voor bonen het beste bij je passen, hij helpt je graag verder.

Er gaat ook wel eens iets fout 

Natuurlijk gaat er ook wel eens wat mis tijdens het koffie branden. Er vallen wel eens een groene bonen bij de vers gebrande koffie, we zoeken dan alle groene bonen uit de gebrande bonen, maar als dat niet lukt dan kan de gehele batch worden weggegooid. Je kunt je voorstellen dat dit vroeger met 250 gram bonen een minder groot probleem was dan wanneer er 15 kilogram aan koffiebonen in de koffiebrander verwerkt wordt. 

Voordat Dave bij Amsterdam Roasters begon met het branden van zijn koffiebonen, heeft hij een keer meegemaakt dat zijn koffiebrander thuis in brand stond. Gelukkig was hij er op tijd bij en kon hij het vuur doven door alle zuurstof weg te nemen. De kleine brander die hij toen gebruikte beschikte nu eenmaal niet over veiligheidsmaatregelen die de brand konden voorkomen. De machines die hij momenteel gebruikt tijdens het koffie branden zijn gelukkig veel beter beveiligd. Als er bijvoorbeeld te lang gebrand wordt op een te hoge temperatuur gaat er meteen een alarm af. 

Ben je benieuwd geworden naar de smaken van Dave’s koffiebonen? Bekijk hier de top 7 lekkerste koffiebonen van 2022. Maar let op, eenmaal begonnen aan Dave’s vers gebrande koffiebonen wil je nooit meer anders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *