Koffie leren drinken? 5 tips voor jou!

koffie leren drinken

Een kop vers gebrande koffie, het is iets dat voor velen onmogelijk is weg te denken uit het dagelijks leven. Veel mensen willen koffie leren drinken omdat het zo gezellig is, omdat heel veel mensen koffie drinken of omdat ze een alternatief zoeken met cafeïne voor alle gesuikerde frisdranken die er te koop zijn. 

Wanneer je dan voor het eerst in je leven een slok koffie neemt, had je waarschijnlijk iets heel anders verwacht. Je tong wordt geprikkeld met een bittere smaak en je zult je misschien afvragen waarom mensen het dagelijks drinken. In dit artikel geven we je 5 tips om de smaak te gaan waarderen en intens te kunnen genieten van een heerlijke vers gebrande koffie!

#1 Wacht tot het juiste moment

Hoe jonger je bent, hoe meer smaakpapillen je hebt. Als baby worden we geboren met duizenden smaakpapillen en die nemen in de loop der jaren al erg snel af. Vanaf je 10e levensjaar heb je nog ongeveer de helft van de smaakpapillen over en op je 30e zijn dit er zelfs nog rond de 250. 

Het voedingscentrum geeft het advies om onder de 13 jaar sowieso geen koffie te drinken, omdat dit te veel invloed heeft op het zenuwstelsel. Bovendien zal de koffie waarschijnlijk ook veel te bitter smaken doordat je nog heel erg veel smaakpapillen hebt. Voor mensen tussen de 13 en 18 jaar wordt het aangeraden om maximaal 1 kop koffie per dag te drinken. Koffie leren drinken doe je dus het beste vanaf 13 jaar oud en met mate. Bouw het aantal koppen koffie rustig op en geef jezelf de tijd om aan de smaak te wennen.

#2 Probeer verschillende soorten

Koffie leren drinken

Misschien heb je je er nog nooit in verdiept maar koffie is er in allerlei soorten en maten. Een ristretto (15ml) of espresso (35ml) zijn extreem kleine kopjes waar de koffiebonen met weinig water worden gezet. Deze zorgen voor een intense smaak en om jezelf niet af te schrikken kies je liever een andere variant voor je eerste kop koffie.

Een lungo is de naam voor de standaard hoeveelheid koffie zoals we die in het dagelijks leven kennen. Deze zal waarschijnlijk alsnog erg bitter smaken tijdens je eerste kop koffie, maar dat is een kwestie van gewenning. Ook als je ouder bent dan 18 kun je beter koffie leren drinken door te beginnen met 1 kop koffie per dag in plaats van meteen meerdere koppen per dag weg te drinken. In de ochtend zijn je smaakpapillen het sterkst dus drink je koffie liever tegen een uur of 16:00. Op die manier krijg je al een iets minder bittere smaak en kun je beter wennen aan de aroma’s van vers gebrande koffie.

Merk je nu dat de koffie je echt niet lekker smaakt, dan kun je koffie leren drinken door te beginnen met cappuccino’s. Een cappuccino bestaat uit 1/3 vers gebrande koffie en 2/3 uit opgeschuimde melk. Op internet kun je al onder de €30 een mooie melkopschuimer kopen en je zult merken dat deze soort koffie veel zachter smaakt dan een verse lungo. Je kunt er eventueel nog wat cacaopoeder overheen strooien om het geheel een zachtere en chocolade achtige smaak te geven.

#3 Iedere boon geeft een andere smaak

Als je in de luxe positie bent dat er thuis al een koffiemachine staat waar verse koffiebonen in gaan, dan is het een leuk idee om een koffiebonen proefpakket te bestellen. In dit artikel leggen we je uit wat de verschillen zijn tussen een light medium roast en tussen een medium dark roast koffie. Daarna weet je precies welke van onze proefpakketten bij jou past en hoe je koffie het beste kunt proeven. Koffie leren drinken is iets waar je makkelijk over kunt doen, veel leuker is het om er echt een ervaring van te maken.

#4 Zorg voor beleving

Heb je nog geen koffiemachine in huis en wil je eerst eens kijken of koffie je lekker genoeg smaakt om er een machine voor te kopen? Dan kun je beginnen met koffie leren drinken op een terras of in een restaurant. Kies een leuke plek uit waar je bijvoorbeeld eerst gaat lunchen met iemand en bestel dan na het eten een kop koffie (of cappuccino). De beleving van een restaurant en de manier waarop koffie geserveerd wordt kan zorgen voor een veel betere ervaring tijdens je eerste slok vers gebrande koffie. 

#5 Koffie leren drinken met suiker

koffie leren drinken

Eigenlijk is dit niet echt een aanrader maar koffie leren drinken doen veel mensen nu eenmaal door er in het begin suiker doorheen te roeren. Wanneer je momenteel heel veel frisdrank drinkt en je op zoek bent naar een gezonder alternatief dan kan een suikerklontje in je koffie wel helpen om sneller aan de smaak te wennen. Echter is het dan wel zaak om de suiker liefst zo snel mogelijk achterwege te laten.

Suiker is niet alleen ongezond maar het zorgt er ook voor dat de pure smaak van de koffie die je later graag wilt waarderen, veel verder naar de achtergrond verdwijnt. Bovendien stijgt je bloedsuikerspiegel heel snel waardoor je een korte energiepiek krijgt, die daarna al snel daalt naar een lager niveau dan voor je kop koffie. Je wordt zo sneller terug moe na het drinken van koffie met suiker dan van een zwarte kop vers gebrande koffie. 

De #7 lekkerste koffiebonen van 2022 kun je vinden in dit artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *