Minder verspilling: 5x koffiedik hergebruiken

koffiedik hergebruiken

Dat we bij Dave’s koffiebranderij om het milieu geven en graag helpen om de wereld een stukje mooier te maken, dat zal voor onze vaste klanten geen verrassing zijn. Koffiedik hergebruiken klinkt misschien als een detail, maar alleen al in Nederland gaat dit om zo’n 150 miljoen kilo afval per jaar! Om de overblijfselen van onze vers gebrande koffiebonen zomaar tussen het restafval te laten verdwijnen (waar het sowieso niet hoort) is eeuwig zonde. Daarom hebben we hieronder 5 manieren op een rijtje gezet hoe jij alles uit je koffiedik kunt halen wat erin zit!

Zin in vers gebrande koffie? Lees dan: De #7 lekkerste koffiebonen van 2022

#1 Luchtjes in de koelkast

Heb je zaterdagavond vrienden die op bezoek komen en blijft de blauwe kaas van je tapasplank nog tot een paar dagen erna in je koelkast liggen? Dan kan het zomaar zijn dat je de kaas daarna nog heel wat dagen ruikt als je de koelkast opentrekt, niet echt een prettige lucht wanneer je ‘s ochtends helemaal in de wolken bent van je kop vers gebrande koffie. 

Een goede tip is dan ook om een schaaltje met gebruikt koffiedik in je koelkast te plaatsen. Op die manier kun je koffiedik hergebruiken om de geur in je koelkast te neutraliseren. De koelkast ruikt dan wellicht een beetje naar koffie tot je het gebruikte koffiedik eruit haalt maar dat is waarschijnlijk stukken beter dan de scherpe lucht van bijvoorbeeld blauwe kaas. 

#2 Koffiedik hergebruiken als compost

Koffiedik zit boordevol met voedingsstoffen voor planten en is daarom perfect geschikt om in je ecologische moestuin te gebruiken. Volgens het bedrijf de tuinen van MergenMetz bevatten de restanten van vers gebrande koffiebonen een dermate hoge hoeveelheid magnesium, fosfor, kalium en koper dat je op een positief effect in je moestuin mag rekenen wanneer je deze 15-20 centimeter onder de grond verwerkt. 

Ook kun je koffiedik hergebruiken door het over je moestuin te strooien in plaats van het in de bodem te verwerken. Op die manier zorg je dat katten en slakken je tuin langer met rust laten.

#3 Handen schoonmaken met koffiedik

Waar blauwe kaas voor een penetrante lucht in je koelkast kan zorgen, kan de geur van knoflook nog tot de volgende dag aan je handen blijven plakken. Dat is niet echt handig als je een paar uur na het bereiden je favoriete pasta nog een afspraak met iemand hebt. Wist je dat steeds meer mensen koffiedik hergebruiken om de geur van hun handen te neutraliseren? Neem wat koffiedik van je vers gebrande koffiebonen en wrijf het over de binnen- en buitenkant van je handen heen. Was daarna je handen schoon en eventueel nog eens na met handzeep. Je zult merken dat de geur zo goed als verdwenen is!

#4 Koffiedik hergebruiken als schuurmiddel 

Soms gebruik je tijdens het koken net te weinig boter in de pan en wil deze nog wel eens aanbakken. Of je gebruikt nog wat oudere pannen waarvan de anti aanbaklaag reeds verloren is gegaan. Als het met een normale schuurspons niet meer lukt om je pan schoon te krijgen, kun je eens proberen om een lepel met koffiedik op je schuurspons uit te smeren. Koffiedik bestaat namelijk uit allemaal fijne korrels die samen eens schurende werking hebben. Grote kans dat je nu je pan binnen een paar vegen hebt schoongemaakt. 

#5 Scrub voor je lichaam

De schurende werking van koffiebonen hoeft zich niet alleen te beperken tot het schoonmaken van pannen. Je kunt namelijk koffiedik hergebruiken om een heerlijke scrub van te maken en je huid mee te reinigen! Neem een goed schoongemaakt bakje, vul deze met net zoveel gram suiker als koffiedik en voeg een olie naar keus toe tot je een smeerbaar mengsel krijgt. In principe bestaat je zelfgemaakte scrub dan uit 3 veilige en natuurlijk componenten maar probeer het eerst even op een klein stukje huid uit om te kijken of je geen allergische reactie krijgt voordat je er heel je lichaam mee insmeert.

Ben je er nog niet helemaal aan uit wat jouw favoriete koffiebonen zijn? Lees hier alles over ons proefpakket zodat je binnen no-time weet wat voor vers gebrande koffie het beste bij je past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *