Thuis melk opschuimen: de 3 beste manieren

Thuis Melk opschuiven

Sinds de komst van de volautomatische koffiemachines waar je met 1 druk op de knop een lekkere latte macchiato of cappuccino kunt zetten, hebben veel mensen hun melk binnen een handomdraai opgeschuimd. Toch is thuis melk opschuimen ook nog steeds op andere manieren te doen waardoor je niet direct een nieuwe koffiemachine hoeft te kopen of afscheid moet nemen van je verse filterkoffie. 

Tip: Probeer eens melk op te schuimen met haver- of sojamelk (barista variant) in plaats van normale melk! In steeds meer koffiebars kun je het al bestellen maar hoe leuk is het om dit thuis te beleven?

#1 Thuis melk opschuimen met een garde

Het thuis melk opschuimen met een garde is waarschijnlijk de oudste manier om direct je melk om te toveren in schuim voor bijvoorbeeld een cappuccino. Het voordeel is dat je er waarschijnlijk niets voor hoeft aan te schaffen omdat je enkel een pannetje en een garde nodig hebt. 

Plaats een pan op het vuur en laat de melk opwarmen totdat er flink wat damp vanaf komt maar zorg dat het niet begint te koken. Zet het vuur uit en houdt de pan wat schuin, begin dan met een garde op hoge snelheid een ‘klopbeweging’ te maken. Hoe langer je hiermee doorgaat, hoe dikker je schuim zal worden. De grootste nadelen van deze ouderwetse methode zijn echter dat het flink wat inspanning kost en dat het schuim eigenlijk nooit zo dik zal worden als je dat bijvoorbeeld in een restaurant of café gewend bent. 

#2 Handmatige melkopschuimer

Thuis Melk opschuimen

Wil je thuis melk opschuimen maar niet iedere dag minutenlang staan te kloppen in je pan met hete melk? Dan kan een handmatige melkopschuimer de uitkomst bieden. Deze melkopschuimers zijn er in verschillende soorten, waaronder varianten die geschikt zijn om op het fornuis te zetten of juist om de melk op te warmen in de magnetron. 

Door het heen en weer pompen van het mechanisme (wat al stukken soepeler gaat dan het kloppen met een garde), kun je thuis melk opschuimen en ook nog een redelijke kwaliteit schuim verwachten. Als je een beetje op hoog tempo klopt moet het je lukken om schuim te maken dat op de koffie blijft liggen in je cappuccino.

#3 Elektrische melkopschuimer

De elektrische melkopschuimer is eigenlijk de beste oplossing als je de resultaten van de verschillende methodes vergelijkt. Thuis melk opschuimen gaat hiermee namelijk stukken makkelijker. Nadat je het apparaat dat er vaak uitziet als een melkkan met een dekseltje hebt aangesloten op een stopcontact, vul je deze met baristamelk. Met 1 druk op de knop gaat het apparaat aan de slag om je melk te verhitten èn op te schuimen! Binnen 90 seconden heb je nu machinaal opgeschuimde melk zonder dat je je koffiemachine hoeft te vervangen. 

Welke koffiebonen gebruiken?

Thuis Koffie opschuiven
Koffie proeven op de plantage in Brazilië. Foto: Thissideup

Om erachter te komen welke koffiebonen het beste bij je passen kun je het beste een koffiebonen proefpakket bestellen. Daarmee bestel je 3x 250 gram vers gebrande koffiebonen om verschillende te soorten te ervaren. Wil je liever meteen 1 soort bestellen dan kunnen we je zeker onze Brazilië – Dulce aanraden. Hieronder kun je de mening van 1 van onze klanten daarover lezen. 

Marc: Dit blijft een favoriet, zeker een aanrader die zijn smaakprofiel helemaal waar maakt!
Zowel als espresso en cappuccino helemaal top. Maar zelf vind ik deze als Lungo/Americano ook erg… meer lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *