Welke koffie in een moka pot voor de beste smaak?

Moka pot percolator

Regelmatig krijgen we van onze klanten de vraag hoeveel koffie ze moeten gebruiken in een percolator voor de beste smaak. Daar helpen we natuurlijk graag bij maar dan is het wel belangrijk om te weten of we het over een percolator hebben of een moka pot! In de volksmond worden ze nog wel eens door elkaar gehaald terwijl ze toch echt van elkaar verschillen.

Verschil tussen percolator en moka pot

Wij hebben gemerkt dat de meeste mensen die denken dat ze een percolator in huis hebben, eigenlijk een moka pot hebben staan. Die verwarring is niet zo gek, als je op Google zoekt naar ‘Percolator’ kom je heel wat video’s tegen waarin eigenlijk een moka pot wordt gebruikt en het een percolator genoemd wordt.

Wanneer je je afvraagt of je nu een percolator of een moka pot voor je hebt, kun je dat het beste zien aan de methode waarop deze koffie maakt. Bij een moka pot wordt het water namelijk door de gemalen koffie omhooggeduwd en komt het daarna als verse koffie in het bovenste compartiment terecht zodat je het vanaf daar kunt uitschenken in een kopje.

Bij een percolator daarentegen werkt dit juist andersom. Hier druppelt het water zoals bij een filter koffiezetapparaat van bovenaf op de gemalen koffie. Dit herhaalt zich meerdere keren en hoe langer je het water laat rondpompen om over de koffie te druppelen, hoe sterker de koffie wordt. Let wel op dat je het niet te lang laat rondpompen want dan gaat de gemalen koffie te veel mee in het water en smaakt je koffie vaak bitter.

Koffiezetten met een moka pot

Maar hoe zet je nu echt lekkere koffie met een moka pot?
Zorg ervoor dat de moka pot schoon is en dat de rubber ringen schoon zijn en goed zitten. Zorg er ook voor dat het schroefdraad in beiden delen goed schoon zijn.
Doe de koffie in de filterhouder, deze hoef je niet aan te drukken maar zorg dat de koffie netjes verdeeld is. Doe de filterhouder voorzichtig in het onderste deel van de moka pot en draai het bovenste deel stevig vast. Zet de moka pot op het vuur en breng langzaam aan de kook. Laad de deksel van de pot open. De koffie zal langzaam uit de tuit komen, wanneer je gas hebt zet je het gas zo laag mogelijk, bij electra zet je het apparaat uit en zet je de pot op een koeler deel. Bij inductie doe zoals bij gas.
Wanneer je geborrel en gesputter uit de pot hoort komen is de koffie klaar. Neem de pot van het vuur en schenk het direct in een kop. Laat de koffie niet in de pot zitten, de smaak gaat snel achteruit.

Geniet van de koffie en maak de moka pot schoon.

Kies de juiste koffie!

Het allerbelangrijkste bij het maken van een lekkere koffie is dat je bonen kiest die bij je passen. In onze webshop hebben we veel verschillende soorten koffiebonen waarvan we onlangs nog een top 7 hebben gemaakt zodat je precies weet waar iedere soort naar smaakt. Zelf vinden we een licht gebrande koffie als de Sthefania Muñoz uit Colombia of de Gracias a Dios uit Peru hiervoor het lekkerste. Koffie in een moka pot wordt namelijk met heel heet water gezet waardoor de smaak wat bitterder wordt. Deze koffie’s zijn door de lichte branding van zichzelf wat minder bitter, in een moka pot komen de smaken goed tot hun recht.

Tip: Wil je de koffie gemalen hebben? Selecteer tijdens het bestellen ‘Mokkapot/bialetti’ als maling. Dan zorgen wij dat de vers gebrande koffie perfect is gemalen is om de lekkerste koffie in een moka pot mee te zetten. 

Eerlijke koffie met een heerlijke smaak

Sthefania Munoz
Sthefania Mūnoz

Behalve de smaak van de koffie vinden we het ook ontzettend belangrijk dat de koffieboeren een eerlijke prijs krijgen voor hun werk. Daarom kun je in onze webshop bij bijna iedere koffie precies zien hoeveel procent van de inkoopprijs naar de koffieboer toe gaat. Zij zijn immers de mensen die iedere dag weer zorgvuldig bezig zijn op de plantages om samen met hun collega’s de beste kwaliteit bonen te kunnen leveren aan ons. Op de foto hierboven (door Thissideup) zie je Sthefania Muñoz die onze koffie in Colombia produceert.

Heb je nog meer advies nodig over koffie? Stuur gerust een mailtje naar Ikwilkoffie@Daveskoffiebranderij.nl of kom langs op de markt in Amsterdam of Hoofddorp. Bekijk hier de agenda.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *