Hoe komen we van koffiebes naar koffieboon?

Anno 2022 ervaren we het allemaal als vanzelfsprekend dat we met 1 druk op de knop onze vers gebrande koffiebonen omzetten in een lekkere kop koffie. Echter zit daar nog een heel proces tussen waaronder dat van koffiebes naar koffieboon. Wist je bijvoorbeeld dat het 3 tot 5 jaar duurt voordat een koffieplant volgroeid is en er koffiebessen aan groeien? Bij Dave’s Koffiebranderij vinden we het belangrijk dat de koffieboeren een eerlijke prijs krijgen voor hun werk, maar ook dat jij als consument weet hoe de koffie uiteindelijk bij jou terechtgekomen is. In dit artikel nemen we je mee in een deel van het proces van koffiebes naar koffieboon!

De koffieplant

Het duurt ongeveer 3 tot 5 jaar voordat een koffieplant volgroeid is en er koffiebessen aan kunnen groeien, daarna kan er 1 keer per jaar van geoogst worden. Er zijn 3 manieren om de bessen te plukken:

  • Manueel: Met de hand worden alleen de rijpe bessen geplukt welke de lekkerste koffie oplevert. Dit bekent ook dat plukkers meerdere keren bij de koffieplant langs moeten om alle rijpe bessen te plukken.
  • Stripping: De bessen worden op hoog tempo met de hand van de takken geritst, waarbij ook de onrijpe bessen worden meegenomen. Dit gaat sneller, maar daarna moeten ze alsnog gesorteerd worden. 
  • Mechanisch: De bessen worden met een machine van de struiken gehaald. Ook hier worden de onrijpe bessen meegenomen die later weer gesorteerd moeten worden. 

Een goede plukker plukt 50 kilo bessen per dag, een gemiddelde plukker 40 kilo (in Thailand). Voor 1 kilo gebrande koffie is ongeveer 9,8 kilo koffiebessen nodig. De plukkers werken meestal meer dan 8 uur per dag en zijn bijna 2 uur aan het plukken voor 1 kilo gebrande koffie!

Verwerking van koffiebes naar koffieboon 

Koffiebessen sorteren op de plantage in Brazilië. Door: Thissideup

Wanneer de koffiebessen geplukt en gesorteerd zijn is het tijd voor de volgende stap in het proces om van koffiebes naar koffieboon te komen. De koffieboon zit namelijk in de koffiebes en kan daar op verschillende manieren uitgehaald worden. Dit kan met de ‘natte’, ‘half-droge’ of ‘droge’ methode die elk hun eigen voor- en nadelen hebben. 

Droge methode (Natural)

Bij de droge methode om van koffiebes naar koffieboon te komen worden de ongewassen koffiebessen verspreidt over droogvloeren of op verhoogde bedden. Hier worden ze in de felle zon gelegd waardoor ze snel drogen. Tussendoor moeten de bessen regelmatig omgedraaid worden zodat ze niet beginnen te rotten, dan kan de hele oogst weggegooid worden. Na ongeveer een maand zijn de bessen droog en zit de koffieboon er los in. Deze kunnen er nu makkelijker uitgehaald worden om later bij jou thuis een heerlijke vers gebrande koffie van te zetten. Door de natuurlijke fermentatie krijgt de koffie complexe smaken en suikers. De koffie heeft over het algemeen een wat vollere body dan een washed koffie.

Half-droge methode (Pulped Natural/Honey Process)

Bij dit proces wordt er een deel van de kers van de koffie gehaald. Dit kan alleen de schil zijn, maar ook een groter deel van het vruchtvlees. Hierna worden de bessen gedroogd zoals bij de droge methode. Bij dit proces wordt net als bij het Natural proces minder water verbruikt dan bij de natte methode. Wanneer de bonen terug gedroogd zijn tot tussen de 8 en 12% vocht, dan worden de bonen bij de molen verlost van het gedroogde vruchtvlees en het parchement. Deze koffie is vaak wat complexer dan een gewassen koffie maar niet zo fruitig als een Natural.

Natte methode (Washed

Met de natte methode om van koffiebes naar koffieboon te komen worden de bessen gewassen en daarna meteen ontdaan van hun vruchtvlees met behulp van een ‘de-pulping’ machine. De bessen worden daarna tussen de 12 en 72 uur gefermenteerd voordat ze schoon gewassen worden. Echter zit er met deze methode altijd nog de hoornschil (parchement) vast aan de bonen en moeten ze toch nog langer gedroogd worden.

Het mooie van de natte methode is wel dat het proces van koffiebes naar koffieboon een stuk sneller gaat en de bonen geen 4 maar ongeveer 2 weken verder moeten drogen. Daarna wordt de hoornschil losgemaakt en worden de bonen eventueel nog gepolijst voordat ze klaargemaakt worden voor de export. Bij dit proces wordt het meeste water gebruikt. Daarom zie je bij ons meer Natural en Honey processed koffies.
Een washed koffie heeft een ‘cleaner cup’. Bij deze koffie gaat het alleen om de boon. Ze laten je proeven wat er in de boon zit en niet wat eromheen zat.

Eerlijke koffie

Zoals je ziet is het proces van koffiebes naar koffieboon een hele weg die erg secuur moet gebeuren. De koffieboeren steken hun ziel en zaligheid erin om ervoor te zorgen dat wij hier in Nederland de lekkerste koffie kunnen drinken. Daarom zorgen we er bij Dave’s koffiebranderij voor dat de boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun koffie. Neem bijvoorbeeld onze Dulce koffie uit Brazilië. Hieronder zie je precies hoe de inkoopprijs verdeeld is, 64% gaat daarvan naar koffieboeren in Paraná. 

Wil je graag de lekkerste vers gebrande koffiebonen bestellen? Bekijk dan onze webshop. Als je er niet aan uitkomt welke koffiebonen bij je passen kun je het beste een proefpakket bestellen, of stuur een mail met wat je lekker vindt naar Ikwilkoffie@Daveskoffiebranderij.nl en we helpen je graag!

Dit bericht is gepost in Koffie. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *