Waarom je beter geen al te vette koffiebonen koopt

vette koffiebonen

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ook onze koffiebonen bevatten vetten, dat doen namelijk alle koffiebonen. Er is echter een groot verschil tussen koffiebonen die vetten (oliën) bevatten en tè vette koffiebonen. In dit artikel kom je erachter hoe koffiebonen te vet worden en hoe je voorkomt dat je deze bonen koopt!

Branding

Tijdens het branden van de koffiebonen wordt de koffieboon twee keer zo groot, de boon wordt dan een beetje sponsachtig. Bij de 2e crack komen de oliën naar buiten toe. Hierdoor beginnen de bonen lichtelijk te glimmen en zie je dus een vettig laagje op de boon zitten. Daarmee gaan veel smaken van de vers gebrande koffiebonen verloren en kunnen de bonen dus tè vet worden. Vooral bij Dark Roast koffie is dit vaak het geval. Bij onze Dark Roast koffie kun je er echter zeker van zijn dat er geen olie op de bonen zit, daar houden we zelf namelijk ook niet van.

Wist je dat koffiebonen tijdens het branden zacht zijn? hierdoor kunnen ze zonder te breken verdubbelen in volume!

Tijd tussen het branden en koffiezetten

Vette koffiebonen
Kinderen van de koffieboeren op de plantage in Rende Nao, Indonesië. Door: Thissideup

Een ander belangrijk aspect is de tijd tussen het branden en het zetten van je kopje koffie. Hoe langer het duurt voordat de donker gebrande bonen worden gebruikt om een lekkere kop koffie mee te zetten, des te vetter de bonen zullen worden en hoe meer smaak er dus verloren gaat. Daarmee onderscheiden we onszelf bij Dave’s Koffiebranderij van de koffie die je in de supermarkt koopt. Onze koffie branden we namelijk iedere dinsdag vers bij Amsterdam Roasters! Zo weet je zeker dat je geen bonen koopt die al weken of maanden verpakt zijn en waarvan de kwaliteit dus met de dag achteruitgaat.

Al onze soorten vers gebrande koffiebonen hebben een individuele manier waarop ze gebrand worden. Zo hebben ze allemaal hun eigen brandprofiel en blijven we deze continu verbeteren om jullie nòg lekkerdere koffie te kunnen laten zetten. Bovendien vinden we het belangrijk dat de koffieboeren die ons altijd weer de beste kwaliteit leveren een eerlijke prijs voor hun bonen ontvangen. Daarom kun je bij bijna elke koffie de verdeling van de inkoopprijs terugvinden.

Lage temperatuur tegen vette koffiebonen

CoffeeVac
De Coffeevac

Op de bovenste 2 oorzaken van vette koffiebonen heb je zelf weinig invloed. De temperatuur waar de koffiebonen op bewaard blijven kun je zelf wel iets aan doen. We schreven al eerder een artikel hoe je je koffiebonen het beste kunt bewaren. Het beste is om een coffeevac aan te schaffen waardoor de bonen compleet donker en luchtdicht bewaard worden. Deze zet je dan op een koele donkere plek (niet in de koelkast). Als de koffiebonen namelijk te lang op een warme plek liggen, gaan ze nog meer ‘zweten’ en vliegen de aroma’s letterlijk weg. 

Zijn vette koffiebonen slecht voor de machine?

Voor een volautomatische koffiemachine is het niet handig om te donkere bonen (vette koffiebonen) te gebruiken. De olie gaat in het bonenresevoir zitten en op de maalschijven. Hierdoor zal je koffie eerder oud smaken. Vaak kun je deze machines zelf moeilijk reinigen. Heb je hele olieachtige bonen in bonenmaler gehad, maak die dan goed schoon. Er zijn speciale reinigingsboontjes in de handel die dit klusje goed doen. Gebruik de reinigingsboontjes niet in je volautomaat!. 

Heb je geen flauw idee welke koffie je nu echt zou moeten proeven? Stuur gewoon een mailtje met wat je lekker vindt naar Ikwilkoffie@Daveskoffiebranderij.nl en we helpen je graag bij je keuze. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *