Koffiebonen bewaren? Lees hier hoe je dat doet!

koffiebonen-bewaren

Wil je je koffiebonen bewaren op de juiste manier? Als koffiebonen te lang worden blootgesteld aan licht, zuurstof en vocht kan de smaak hard achteruit gaan. Dat is iets waar niemand blij van wordt, koffie smaakt immers het lekkerst wanneer de bonen hun vers gebrande smaak behouden. Lees dit artikel en met een paar tips zet jij vanaf nu alleen nog maar ècht verse koffie. 

Koffiebonen bewaren in een blik

Koffiebonen bewaren

De beste manier om je koffiebonen te bewaren blijft op de ouderwetse manier, in een blik of speciale bus. Op deze manier kun je de bonen goed afsluiten van het klimaat in je huis. Zet het blik op een donkere, koele plek en je zult merken dat je koffie veel langer lekker blijft smaken. 

Toch zijn veel oude blikken die mensen gebruiken om hun koffiebonen in te bewaren niet speciaal gemaakt voor koffiebonen. Deze laten soms veel makkelijker lucht door, wat al snel ten kostte gaat van de kwaliteit van de bonen. Een ‘coffeevac‘ biedt daar echter de uitkomst in, deze bus is speciaal gemaakt om koffiebonen te bewaren in een vacuüm afgesloten omgeving. In onze webshop kun je deze al kopen vanaf €12,95 en daarmee is het een kleine investering waar je dagelijks plezier van zult ervaren.

Koffiebonen bewaren in de vriezer of koelkast?

Dat veel mensen hun koffiebonen bewaren in de koelkast lijkt een logische keuze. Doorgaans is het er donker en koel, maar ook erg vochtig. Als je simpelweg de zak koffiebonen dichtmaakt met een plakbandje en deze in je koelkast plaatst, ga je al na enkele dagen proeven dat de smaak flink achteruit gaat. Het beste is dan ook om je coffeevac of een goed afgesloten blik op een koele, donkere plek te zetten. Denk bijvoorbeeld aan een kastje waar je verder niet zo veel in komt en waar het ook niet te broeierig is. 

Wanneer je echt geen mogelijkheid hebt om onze verse koffiebonen in een goed afgesloten blik of bus te bewaren, kun je je koffiebonen eventueel in de vriezer bewaren. Verdeel de koffiebonen dan in porties van 200 gram en verpak deze in luchtdichte (liefst herbruikbare) plastic zakjes, die geschikt zijn voor de vriezer. Zodra je de koffiebonen wilt gebruiken laat je ze de avond van tevoren alvast ontdooien zonder dat je de verpakking openmaakt.

Hoe lang kun je koffiebonen bewaren?

Onze koffiebonen worden zo vers mogelijk gebrand, dat betekend dat ze niet al maandenlang gebrand liggen te wachten om verkocht te worden. We werken met een klein assortiment waardoor we die versheid van de koffiebonen ook kunnen garanderen. Hoe lang je koffiebonen kunt bewaren hangt vooral af van hoe luchtdicht en koel je ze na het openen bewaard hebt. Doorgaans smaken de koffiebonen na het openen de eerste 3-4 weken het beste. Bewaar je ze echt goed afgesloten van lucht en licht, dan kan de kwaliteit nog maanden bewaard blijven.

Zodra koffiebonen 20 minuten in aanraking met zuurstof zijn gekomen, verliezen ze al het grootste deel van hun versheid. Ondanks dat je dat niet direct ziet aan de bonen, is het advies dus om niet te veel tijd te nemen en ze snel na het openen weer goed af te sluiten. 

Koffiebonen bewaren
Koffieplantage Indonesie. Door: Thissideup

Bestel verse koffiebonen

Hoe verser de koffiebonen zijn, hoe beter de smaak tot zijn recht komt. In dit artikel beschreven we de #7 lekkerste koffiebonen van 2022. Daar ga je ongetwijfeld een mooie boonsoort vinden die bij je past. Bovendien hechten we bij Dave’s koffiebranderij niet alleen grote waarde aan de smaak en kwaliteit van de bonen. We zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat de koffieboeren een eerlijke prijs krijgen voor hun werk en kopen het liefst biologische koffie.

Woon je in de buurt van Amsterdam, kom dan gezellig een keer langs op de markt om meer van ons verhaal te horen. Bekijk hier de agenda.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *