Smaakt je koffie bitter? De 4 beste tips voor een natuurlijke smaak

Koffie bitter

Heerlijk, dat gevoel om ‘s ochtends op te staan en nog half slaperig de geur van verse koffie in je op te nemen. Die eerste kop koffie moet lekker smaken want de start van je dag bepaald meestal hoe je je de rest van de dag zult voelen. Als je koffie bitter smaakt en je deze smaak niet kunt waarderen, is het tijd om actie te ondernemen. In dit artikel leggen we uit hoe koffie soms aan een te bittere smaak komt en wat je er tegen kunt doen.

Wil je snel een oplossing voor je te bittere koffiebonen? Bestel onze Dulce koffiebonen uit Brazilië en je zult genieten van een wat zoetere smaak met hints van amandelen en chocoladecake!

De boonsoort: smaken verschillen

Als je koffie te bitter smaakt, wil dat niet meteen zeggen dat er iets mis is met de koffiebonen. De ene persoon houdt nu eenmaal meer van bittere koffie, de ander van een wat zoetere. Het is daarom altijd goed om jezelf voor het kopen van koffiebonen af te vragen naar wat voor smaak je op zoek bent. Er zitten bijvoorbeeld grote verschillen qua smaak in Robusta koffiebonen en Arabica koffiebonen. 

De Robusta koffiebonen bevatten over het algemeen veel meer cafeïne dan de Arabica soort. Dat grote verschil in de hoeveelheid cafeïne kan zorgen dat Robusta bonen koffie wat bitter doen smaken, zeker als je Arabica bonen gewend bent. Koop je je koffiebonen in de supermarkt? Dan is er behalve een wijzertje met de intensiteit van de koffie vaak weinig informatie over de smaak te lezen. Kijk dan of je op de achterkant kunt vinden of het om Arabica of Robusta bonen gaat. Als je huidige koffie bitter smaakt, kies dan eerder voor Arabica bonen.

In ons artikel met de #7 lekkerste koffiebonen van 2022 kun je alles vinden over hoe onze koffiebonen smaken. Zo kun je perfect inschatten of de koffie past bij jouw voorkeur, bovendien weet je bij ons zeker dat er altijd een eerlijke prijs naar de koffieboer toe gaat.

Maalgraad van de koffie

Koffie bitter

Als je vol verwachting je nieuwe koffiebonen in de maler hebt gestopt, is het belangrijk om te weten dat de maalgraad ook een grote invloed heeft op de smaak van je koffie. Als je koffie bitter smaakt kun je kiezen voor een wat grovere maalgraad. Op die manier loopt het water sneller door de koffie heen waardoor de koffie een iets minder sterke smaak krijgt.

Let op, draai alleen aan de knoppen van een automatische koffiemaler wanneer deze aan het malen is. Zogenaamd ‘droog draaien’ is erg slecht voor je machine en komt de kwaliteit van je koffie niet ten goede. 

Dat vervelende lampje op je koffiemachine

Veel koffiemachines geven het aan wanneer ze ontkalkt moeten worden. Eerlijk is eerlijk, wanneer het lampje begint te branden zal je misschien nog weinig verschil merken aan de smaak van je koffie. Wanneer je het echter te druk hebt om je koffiemachine goed te onderhouden en het lampje wekenlang laat branden, zul je absoluut merken dat koffie bitter of anders gaat smaken. Bovendien is het slecht voor je machine om deze niet regelmatig te ontkalken en verkort je daarmee de levensduur. 

Niet alleen het ontkalken is belangrijk, ook het dagelijks reinigen van de binnenkant van je koffiemachine draagt bij aan een betere kwaliteit. Zorg bijvoorbeeld dat er geen koffieresten in de machine blijven plakken waar het verse water langs stroomt, dat is bijna een garantie voor bittere koffie namelijk.

Geeft jouw koffiemachine het niet aan wanneer deze ontkalkt moet worden, maar wil je niet dat je koffie bitter gaat smaken? Bij normaal gebruik dien je de machine ongeveer eens in de drie maanden te ontkalken. 

Koffie bitter door hard water

Koffie bitter

Wanneer je alles hebt geprobeerd met de instellingen van je machine en je koffie bitter blijft smaken, kun je nog proberen om ander water te gebruiken. Natuurlijk mogen we in Nederland niet anders dan dankbaar zijn voor de kwaliteit water die uit onze kranen stroomt. Ons kraanwater is meer dan prima om koffie mee te zetten, toch zul je merken dat een zachter soort water een andere smaak aan je koffie geeft. Zo verschilt het ook per regio in Nederland of je water wat harder of zachter smaakt. Je kunt een waterontharder aanschaffen om te kijken of koffie daardoor minder bitter smaakt. 

Wist je dat koffiebonen na 20 minuten blootstelling aan zuurstof al een groot deel van hun smaak verliezen? In dit artikel lees je hoe je je koffiebonen op de juiste manier kunt bewaren voor de beste smaak. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *