We willen wat meer informatie geven over de verschillende thee soorten die er zijn. In deze blog gaat het dan om de verwerkings methode van de thee. (en is vast niet compleet).
Witte thee
Witte thee is een bijzondere theesoort die tot voor kort alleen in China geproduceerd werd, tegenwoordig komt witte thee ook uit landen als India, Vietnam en Sri Lanka. De pluk van de witte thee is altijd handmatig en alleen de bladknoppen en bovenste blaadjes worden geplukt. De bladeren mogen niet kneuzen, omdat er anders oxidatie plaats zou kunnen vinden, en dat mag bij deze theesoort niet. Na het plukken worden de bladeren gedroogd in een ruimte met een temperatuur van 30ºC en een lage luchtvochtigheid. Wanneer de luchtvochtigheid met ongeveer de helft is teruggebracht, worden de theebladeren voorzichtig gedroogd in een wok of een oven op een temperatuur van 40ºC tot het vocht gedaald is tot 5%
De naam witte thee komt van de fijne witte donshaartjes waarmee de eerste blaadjes zijn bedekt. De thee heeft een subtiele smaak waarin zoete en bloemige tonen zijn te onderscheiden.
Groene thee
Groene thee is niet geoxideerd, om te zorgen dat dit oxideren ook niet gebeurd, worden de vers geplukte bladeren zo snel mogelijk op 250ºC gebakken. Dit bakken kan enkele seconden zijn, maar kan oplopen tot 15 minuten. Na het bakken worden de bladeren gedroogd tot het vocht in de bladeren ongeveer 50% is. De theebladeren zijn nu soepel en zacht en men kan ze makkelijk oprollen, krullen, gladmaken of samenpersen in bolletjes. Om te zorgen dat het vocht in de thee 5% bereikt wordt deze verder gedroogd. De geografische ligging van de plantages, bepaalt voor een groot deel het aroma van de thee.
Gele thee
Gele Thee is net als groene thee niet geoxideerd, maar krijgt in het verwerkingsproces een extra stap. Na het stomen of wokken, volgt er een proces waarin de blaadjes langzaam en licht gestoomd worden, voordat ze onder vochtige doeken gelegd worden. De bladeren kunnen hierdoor hun natuurlijke aroma weer absorberen. Gedurende dit proces wordt de zoetheid en geur van de thee sterker.
Oolong thee
Oolong thee is gedeeltelijk geoxideerd. Het proces start met het verwelken van de theebladeren tot het vocht gereduceerd is tot 50%. Om te zorgen dat alleen de randen van de bladeren gekneusd worden, worden de bladeren in manden geschud. Nadat de bladeren kort geoxideerd hebben, en het juiste oxidatieniveau bereikt hebben, worden de bladeren in een oven gedroogd tot een vochtpercentage van 5%. Oolong thee varieert van licht geoxideerd, ongeveer 30%, tot en met een oxidatie van 80%. Oolong thee met een oxidatie van 80% smaakt krachtiger dan zwarte thee omdat Oolong altijd uit volle blaadjes bestaat.
Zwarte thee
Zwarte thee is volledig geoxideerd, en krijgt vier behandelingen. Eerst wordt het vocht in de bladeren teruggebracht tot 50%. Door de bladeren op een lopende band te leggen en er warme lucht doorheen te blazen. Hierna worden de bladeren gebroken door ze tussen twee horizontaal schurende vlakken te kneuzen. Dit kneuzen zorgt ervoor dat er vocht, bladsap, uit de bladeren komt. Dit zorgt er dan weer voor dat de thee gaat oxideren, wat de thee de zwarte kleur en typische smaak en aroma krijgt. De bladeren worden overgebracht naar een oxidatiekamer, waar de thee tussen de één en vier uren blijft oxideren. Wanneer de optimale oxidatie is behaald worden de bladeren terug gedroogd tot een vochtigheid van 5%. Het drogen stop het oxidatie proces. Van 100kg bladeren, blijft 5kg thee over.