Fairtrade koffiebonen: een eerlijk kopje koffie.

Een Fairtrade kop koffie en Fairtrade koffiebonen zijn lekker van smaak en eerlijk van prijs. Er is een heleboel koffie te koop: in de supermarkt, andere (koffie)winkels en natuurlijk bij ons (via onze website of op de markt). Veel koffiebonen, capsules en melanges zijn jammer genoeg niet altijd biologisch geproduceerd en vaak ook niet duurzaam. Onze biologisch geproduceerde en traceerbare koffiebonen worden door ons zelf vers gebrand in onze eigen koffiebranderij.

Fairtrade koffie | Vers gebrand uit eigen koffiebranderij

  • Eerlijke traceerbare en transparante koffie
  • Uit eigen koffiebranderij (vers gebrand)
  • Vanaf €45 gratis verzending in heel Nederland
  • Achteraf betalen

Eerlijke prijs voor koffie.

Krijgen de koffieboeren, die de koffiebonen produceren, een eerlijke prijs? Een bedrag waarvoor ze hun plukkers goed kunnen betalen, waarvan ze een leven kunnen opbouwen? Helaas is dit niet altijd het geval. Daarom hebben wij ervoor gekozen om alleen maar traceerbare koffiebonen te verkopen. Koffie die minimaal Fairtrade is. We zeggen minimaal de Fairtrade prijs, omdat wij vinden dat boeren meer geld moeten ontvangen om in de toekomst ook nog koffie te produceren en om een bestaan te kunnen opbouwen.

Wat bedoelen we met minimaal de Fairtrade prijs?

De organisatie Fairtrade International heeft op 1 april 2011 de wereldwijde fairtrade prijs voor koffie vastgesteld. Die prijs is de FOB (free on board) prijs en een Fairtrade premie , alle stappen van boer tot aan de haven zitten dus in de Fairtrade prijs.

Hieronder een voorbeeld van de stappen die een koffie aflegt van de boer tot onze koffiebranderij. This Side Up is een van onze importeurs en heeft onderstaande uitleg gemaakt. De stappen Farming, Wet Milling, Drying, Dry Milling en Exporting behoren allemaal tot de FOB-prijs.

Fairtrade, stappen die de koffie aflegt van boer tot brander

Van de boer tot aan de haven.

Binnen de Fairtrade prijs is het eigenlijk niet duidelijk welke prijs de koffieboeren ontvangen. Hoeveel van de stappen van Farming tot Exporting doen de boeren zelf. In Afrika zijn er veel kleine boeren die koffiebessen bij een coöperatie afleveren. In Brazilië zijn er bedrijven die groot genoeg zijn om het hele proces tot aan export te regelen. Het is vaak lastig te zien wat de koffieboeren ontvangen.

Traceerbare koffie.

Vandaar dat wij zeggen minimaal Fairtrade. We werken graag samen met partijen die traceerbare koffie willen leveren. Koffiebonen waarvan we weten welke stappen in de supply chain gemaakt worden en welke prijs de boer ontvangt om koffie te produceren en om de plukkers te betalen. We willen weten wat de Farmgate prijs is en zien graag dat deze gelijk of hoger is dan de Fairtradeprijs.

This Side Up, een van de partijen waar wij onze koffie van kopen heeft ook als statement: “We use our position to help coffee farmers to be in charge of their own fates. We make our work fully visible and foster dialogue between everyone in the value chain – and between all our value chains.” Wij vinden het geweldig om met zo’n partij samen te mogen werken en sluiten ons hierbij volledig aan.

Max Havelaar.

Wanneer je aan Fairtrade koffie denkt, komt vast de naam Max Havelaar naar boven. Ook Max Havelaar is voor een eerlijke prijs voor koffieboeren en wij ondersteunen dit gedachtegoed. We zien graag dat er meer traceerbare koffie komt. Waarbij wij en de consument kunnen zien wie er deelnemen aan de supply chain en of de boer dan ook een eerlijk bedrag voor de koffie ontvangen heeft.

Verdeling van de inkoopprijs.

Bijna bij al onze koffies hebben we ook een verdeling van de inkoopprijs in procenten staan. Zo kun je zien dat de boeren een eerlijke prijs hebben ontvangen. Hieronder een voorbeeld van onze koffie (2018) uit Thailand:

Fairtrade, verdeling van de inkoopprijs

Aangezien de aarde steeds warmer wordt en wij ook in de toekomst nog koffie willen drinken, steunen wij ook World Coffee Research. Lees hier onze blog over WCR.

World Coffee Research