Direct Trade koffie: eerlijk en superlekker!

Direct Trade koffie

Het allerbelangrijkste aan koffie vinden we natuurlijk de smaak. Je kunt nog zo’n mooi verhaal hebben achter de bonen maar wanneer de kwaliteit niet goed is, is er niemand die het verhaal nog wil horen. Wat we ook ontzettend belangrijk vinden is dat de boeren een eerlijke prijs voor hun bonen ontvangen, daarom verkopen we zo veel mogelijk direct trade koffie!

Direct trade koffie, wat is dat?

Bij direct trade koffie vindt de handel in koffiebonen zo veel mogelijk plaats tussen de koffieboeren en onze branderij, zonder tussenkomst van handelaren die de prijzen bepalen. Op die manier weten wij dan zeker dat we niet alleen een eerlijke prijs betalen, maar dat dit bedrag ook daadwerkelijk terecht komt bij zij die dat verdienen: de koffieboeren. 

Verdeling inkoop prijs Kenia Sakami

Daarmee willen we niet zeggen dat er helemaal geen andere partijen bij komen kijken. Bij direct trade koffie gaat het er wat ons betreft om dat de hele schakel tussen de koffieboer en ons transparant is en dat zijn we ook graag naar onze klanten. Bij veel van onze koffiebonen kun je namelijk een diagram vinden zoals hiernaast met percentages waar de inkoopprijs naartoe gaat. Zo gaat er een gedeelte naar transport en naar onze importpartner van This Side Up.

Samenwerking met This Side Up

This Side Up is de schakel tussen de koffieboer en tussen ons. Zij zorgen ervoor zorgt dat wij in contact komen met betrouwbare koffieboeren over de hele wereld. Zij kennen iedere koffieboer persoonlijk en daardoor kunnen wij niet alleen onze direct trade koffie voor een eerlijke prijs inkopen, maar zijn we er ook zekerder van dat we bonen van de juiste kwaliteit kunnen verwachten. 

Dat zit toch allemaal wel goed met die prijzen?

Foto van plantage in Rende Nao, Indonesië. Door: Thissideup

Mensen gaan steeds bewuster leven en dat is in onze ogen een mooie vooruitgang. Er wordt minder vlees gegeten, meer biologische producten gebruikt en vaker nagedacht of prijzen van bepaalde producten überhaupt wel mogelijk zijn als de makers er een waardig bedrag voor hebben gekregen. Toch merken we dat dit bewustzijn bij koffie maar langzaam op gang komt. Dat is ook niet heel gek, we zijn allemaal opgegroeid met koffie en het was er altijd gewoon maar. Een product dat iedere week weer standaard in de boodschappenwagen belandde voor dezelfde te lage prijs.

Maar op het moment dat je erover na begint te denken wat het kost aan tijd en geld om van koffiebes naar koffieboon te komen weet je eigenlijk al dat het niet goed zit met een prijs van een paar euro voor een kilo koffiebonen. En dan moeten de koffiebonen nog geïmporteerd, gebrand en verpakt worden… 

Fairtrade vs. Direct Trade

Misschien ben je al zo ver dat je besloten hebt alleen maar Fairtrade koffie te kopen, om zo de boeren te steunen en te zorgen dat zij een eerlijke prijs voor hun werk krijgen. Maar is Fairtrade anno 2022 nog wel zo fair? De Fairtrade prijs voor koffie is vastgesteld op 1 april 2011 en sindsdien is deze niet aangepast. Dit terwijl de prijzen voor de koffieboeren wel gestegen zijn. Tevens is de Fairtrade prijs de prijs tot aan de haven (F.O.B.). Fairtrade is een mooi begin en helpt een heleboel koffieboeren ook echt. 

Per 1 augustus 2023 is de Faitrade minimumprijs van koffie omhoog gegaan. De nieuwe minimumprijs levert de boeren een gemiddelde stijging van 24% op. Zij hebben dit hard nodig doordat de prijzen voor meststoffen, transport en logistiek omhoog gegaan zijn. Het klimaat speelt hier ook nog parten, het extreme en onvoorspelbare weer en de verspreiding van koffieplantziektes helpen niet bij de koffieproductie.

De nieuwe Fairtrade prijzen zijn voor Arabica washed koffie 1,80 USD per pond (3,96 USD per kilo) en voor Robusta natural is dit 1,20 USD per pond (2,65 USD per kilo).

Wij kopen zo transparant mogelijk in, voor ons hoeft de koffieboer geen certificaat te hebben, niet van Fairtrade, maar ook geen biologisch certificaat. Wij willen weten of de boer een eerlijke prijs voor de koffie ontvangen heeft, of er goed gezorgd wordt voor de natuur en alle medewerkers. Wanneer dat in orde is en de koffie smaakt ook goed, dan zijn wij bereid de prijs te betalen die de boer nodig heeft om te voorzien in zijn of haar levensonderhoud.  

Benieuwd naar onze Direct Trade koffie? Bestel direct online in de webshop! En als je vragen hebt kun je ons altijd een mailtje sturen op Ikwilkoffie@Daveskoffiebranderij.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *