World Coffee Research

Koffie in gevaar

Onze koffie is in gevaar door klimaatverandering, lage opbrengsten, ziektes en doordat koffieproducenten niet aan goede koffieplanten kunnen komen. Hierdoor valt ook het levensonderhoud van koffieboeren weg.

foto van World Coffee Research

Ongeveer 70% van de koffie die geproduceerd wordt, is Arabica koffie. Voor deze variëteit is 18ºC tot 21ºC de optimale temperatuur. Het kan een gemiddelde jaartemperatuur van 24ºC aan. Het wordt warmer en droger, niet alleen hier in Nederland, maar ook op de plaatsen waar koffie kan groeien (tussen de keerkringen). Je kunt je voorstellen wat deze opwarming voor een impact heeft voor de koffieboeren.

Ook komen er steeds meer ziektes voor bij koffieplanten, zoals bladroest, en komen insecten voor, zoals de koffieboorkever, op steeds hoger gelegen gebieden.

Binnen de Arabica zijn er veel variëteiten bv. Bourbon, Catuai, Catuai etc. Maar er zijn niet genoeg resistente variëteiten. De koffieboeren zijn te klein en te arm om zelf nieuwe variëteiten te ontwikkelen die wel resistent zijn tegen koffieroest en hogere temperaturen aan kunnen.

Wij zijn lid geworden van World Coffee Research

Per 22 augustus 2018 zijn we lid geworden van World Coffee Research (WCR). Dit betekent dat op iedere kilo groene koffie die we inkopen, we 10 cent afdragen aan World Coffee Research.

Wat is en doet WCR

Koffieplant
Foto van WCR

WCR is een non-profit organisatie. Het heeft onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma’s opgezet om de kwaliteit van koffie te vergroten, te beschermen en te verbeteren. Het doel is ook om te zorgen dat de leefomstandigheden van de gezinnen die koffie produceren verbetert.

Dit doen ze bijvoorbeeld door nieuwe koffie variëteiten te ontwikkelen. Dit gebeurt door middel van veredeling zónder GMO! Ze gebruiken wel nieuwe technieken waardoor het veredelingsproces tot een goede nieuwe plant van normaal 30 jaar is teruggebracht tot 10 jaar.

Er is een F1 hybride ontwikkeld die kan zorgen voor een hogere koffieopbrengst, een betere koffie kwaliteit en een hogere tolerantie tegen ziekten.

De beste koffie variëteit in de wereld helpt de koffieboer niet, wanneer de plant geen goede plant is. Daarom traint en certificeert WCR producenten van koffieplanten om te zorgen dat de planten genetisch goed en gezond zijn. Hierdoor kunnen de boeren dus goede planten kopen die vervolgens zorgen voor een goede opbrengst. Ook worden de boeren getraind hoe het beste om te gaan met hun planten.

Meer weten over World Coffee Research? Click op het plaatje hierboven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *