Vers gebrande koffiebonen voor verse koffie.

Wij verkopen vers gebrande koffiebonen in onze webshop Dave’s Koffiebranderij. Maar misschien vraag je je af wat betekend dat? Immers in de supermarkt wordt ook koffie verkocht. Wij branden de koffiebonen zelf. Daarom staat op onze verpakking ook een branddatum. De branddatum is de dag waarop de koffie door ons gebrand is. Je kunt dus snel zien hoe vers onze koffiebonen zijn.

Vers gebrande koffiebonen | Uit eigen koffiebranderij

  • Eerlijke traceerbare en transparante koffie
  • Uit eigen koffiebranderij
  • Vanaf €45 gratis verzending in heel Nederland
  • Achteraf betalen

Altijd vers gebrande koffiebonen willen hebben? In onze webshop vind je diverse koffiebonen. Bonen goed voor espresso, filter koffie en meer. Bestel je favoriete koffiebonen en maak een account aan om makkelijk opnieuw te bestellen.

“De beste verse koffiebonen koop je bij Dave’s Koffiebranderij”

Hoe lang kun je koffie bewaren?

Wij vinden dat je de koffie het beste binnen 6 weken na het branden moet gebruikten voor een optimale smaakbeleving. Je kunt de koffie wel langer bewaren. Maar de smaak van de koffie gaat wel achteruit. Wij hanteren een houdbaarheid van 12 maanden.
Wist je dat sommige koffies pas lekker zijn 2 weken na branddatum.

Vers gebrande koffiebonen

Na een paar jaar bij Amsterdam Roasters gebrand te hebben zijn we mee verhuisd naar Dak Coffee Roasters. Waar zij eerst op onze koffiebrander gebrand hebben, branden wij onze vers gebrande koffiebonen op hun koffiebrander.

Koffie kan ook te vers zijn.

Wanneer koffie gebrand wordt, worden er gassen gemaakt in de boon. Na het branden beginnen deze gassen (voornamelijk koolstofdioxide) naar buiten te sijpelen. In de eerste paar dagen na het branden verlaat een groot deel van de gevormde CO2 de bonen. Dit gaat in het begin zo snel dat het de smaak van de koffie negatief beïnvloed. Doordat het een ongelijke extractie van de koffie creëert. Ook is de smaak nog niet helemaal ontwikkeld. Onze koffies uit Thailand, Myanmar of Costa Rica moeten eerst nog bijna 2 weken rusten voor de lekkerste smaak.

Wanneer kan ik de koffie gebruiken?

Iedere koffie en branding heeft weer een andere ontgassing. Het kan 2 tot 14 dagen duren voor een koffie goed is om te gebruiken. Houd voor het gemak een dag of vijf na branddatum aan.

  • In de eerste 24 uur verlaat ongeveer 40% CO2 de boon.
  • Donkere bonen ontgassen meestal sneller dan lichte gebrande bonen.

Gemalen koffie wordt sneller oud.

Wanneer je de koffie al van tevoren maalt of gemalen koopt, gaat het ontgassen sneller. Maar niet op de gewenste manier. Hoe fijner de koffie gemalen wordt, hoe hoger het gasvolume dat vrijkomt. Je versnelt dan ook het oxidateproces door de koffie bloot te stellen aan zuurstof. De koffie wordt na het malen snel oud.

Verse koffie en ontgassing.

Hoe verser de koffie, hoe meer ontgassing je zult ervaren tijdens het zetten van de koffie. Bij filterkoffie moet je de koffie eerst laten “bloemen” om de CO2 uit de koffie te laten komen. Dit doe je door de koffie eerst nat te maken. Vervolgens wacht je dan ongeveer 30 seconden voor je de rest van het water opschenkt. Je zult zien dat dat de koffie gaat bubbelen, dit bubbelen is het ‘bloemen”. Wanneer de koffie te vers is dan zal de extractie nog steeds ongelijk zijn. Dit komt door de grote hoeveelheid CO2 die ontsnapt is tijdens het zetten.

Proef het verschil.

Als je echt wil weten hoe het zit, neem dan de proef op de som. Neem een koffie die net gebrand is en een koffie die bijvoorbeeld 5 dagen oud is en zet er koffie mee. Gebruik wel dezelfde koffie, zodat je de verschillen goed kan proeven. Op deze manier kom je ook achter hoe oud de koffie moet zijn die jij het lekkerst vindt.

Oxidatie in de vers gebrande koffiebonen.

Vers gebrande koffie wordt beter met de tijd. Na de eerste paar dagen van het ontgassen, begint er zuurstof in de koffiebonen te dringen. Dit wordt ook wel oxidatie genoemd en is de belangrijkste reden dat een koffie oud gaat smaken.

Hoe bewaar je vers gebrande koffie?

Wij verpakken onze koffie in koffiezakken met een eenrichtingsventiel. Een aanrader is om de koffie in bussen met een eenrichtingsventiel te bewaren, deze sluiten nog beter af. Hier vind je onze CoffeeVac bussen en. Het voordeel van deze bussen is dat de CO2 wel uit de koffie kan ontsnappen, maar er geen zuurstof bij kan komen.

Waar bewaar je vers gebrande koffie?

Bewaar koffie op een donkere koele plek. Doe dit niet in de koelkast. Hierin bewaar je ook andere producten en de kans dat de koffie hiernaar gaat smaken is zeker aanwezig. Een wijnklimaat kast is prettig, maar niet iedereen heeft er eentje thuis. Koffie in de vriezer kan, maar zorg dat er geen vocht bij kan komen. Bonen zijn poreus, kunnen water opnemen en barsten. Mocht je koffie in de vriezer bewaren, zorg er dan voor dat de bonen ontdooid zijn voor je ze gaat gebruiken.

Koffiebonen kopen bij Dave’s Koffiebranderij

Vers gebrande koffiebonen bestel je gemakkelijk online via onze webshop. Neem contact met ons op als je vragen of bepaalde (koffiebonen)wensen hebt. Wij zijn te bereiken via ons mailadres Ikwilkoffie@Daveskoffiebranderij.nl.