De #7 lekkerste koffiebonen van 2024

Lekkerste koffiebonen 2022

Ben je op zoek naar de lekkerste koffiebonen van 2024? Bij Dave’s Koffiebranderij zijn er een aantal dingen die we heel belangrijk vinden bij het samenstellen van ons assortiment. De koffiebonen moeten intens smaakvol zijn, zo vers mogelijk gebrand en er moet vooral een eerlijke prijs naar de koffieboeren gaan. 

Om de hoge kwaliteit te kunnen garanderen werken we met een klein assortiment. Daarvan hebben we hieronder de #7 lekkerste koffiebonen van 2024 willekeurig op een rij gezet voor je. Daarbij beschrijven we niet alleen de smaak van de koffie, maar geven we ook graag wat achtergrondinformatie mee. Zo kom je ook een stukje van het verhaal achter onze lekkerste koffiebonen te weten.

Geen tijd om een keuze te maken welke koffiebonen het beste bij jou passen? Hieronder kun je alvast een overzicht vinden met de koffiebonen en hun bijbehorende smaken!

#1 Brazilië – TimboZoet, karamel en donkere chocolade smaken.
#2 Amsterdamse Blend: Zuid-Amerika & IndonesiëFruitige koffie met tonen van chocolade
#3 Indonesië – Rende NaoLicht bittere smaak met een zachte afdronk
#4 Colombia – DecafZoet met smaken van rozijnen, perzik en donkere chocolade
#5 Myanmar – Ho HwaytBloemig aroma met de zoetheid van lychee en rozijnen, kers, blauwe bes en sinaasappel
#6 Colombia – Los OsosLicht fruitige koffie met tonen van chocolade en donkere rietsuiker
#7 The Classic Blend: Zuid-Amerka & EthiopiëFruitige koffie met hints van chocolade

#1 Brazilië – Timbo

Lekkerste koffiebonen 2024: Timbo Brazilië
De koffieplantage in Paraná door: Thissideup

Onze ‘Timbó’ koffiebonen uit Brazilië zijn afkomstig uit de deelstaat Paraná. De winters zijn er koud en de koffie wordt verbouwd op een hoogte van 450 tot 1.200 meter. Bijna niemand geloofde dat er op deze locatie de mogelijkheid was om lekkere koffiebonen te produceren, de lokale koffieboeren hebben in samenwerking met Capricornio de wereld echter positief verrast. 

Juist door de lage temperatuur in de winter hebben de koffiebonen een veel langer rijpingsproces dan gemiddeld voor lekkerste koffiebonen. Door dit langzame tempo waarop de koffiebonen rijpen, zul je tijdens het proeven ervaren dat de koffie een licht zoete smaak heeft welke hints hebben van amandelen en chocoladecake. 

De Timbo koffiebonen uit Brazilië zijn de perfecte voor een lekkere espresso of als pittige filterkoffie.

#2 Amsterdamse Blend: Zuid-Amerika & Indonesië

Als je op zoek bent naar de lekkerste koffiebonen die wat fruitig zijn en hints van chocolade geven dan past deze Amsterdamse Blend ongetwijfeld bij jou. Deze koffiebonen zijn een blend van koffie uit Zuid Amerika en uit Indonesië. 

De koffie die je hiervan zet is perfect geschikt om een mooie espresso van te zetten, maar als filterkoffie haal je hier ook een heerlijke kop koffie uit. 

#3 Rende Nao: Indonesië

Lekkerste koffiebonen 2022: Rende Nao Indonesië
Het team op de koffieplantage in Rende Nao door: Thissideup

Heb je ‘s ochtends wel eens moeite met opstaan? Deze kruidige 100% robusta koffiebonen zorgen voor een heerlijke kick-start van je dag. De combinatie van een aangenaam bittere koffie die toch wat tonen heeft van zoete chocolade maakt het een van de lekkerste koffiebonen van het eiland Flores in Indonesië. 

De koffiebonen worden tussen de 900 en 1.200 meter boven de zeespiegel verbouwd en handmatig geplukt. Deze koffie is een ‘pulped natural’ ook wel honey genoemd. Dat betekend dat het zoete laagje om de pit er niet helemaal afgewassen wordt maar juist gebruikt wordt om in te drogen. De bonen krijgen dan een iets zoete fruitige smaak.

#4 Colombia – Decaf El Dragon

Een decaf koffie waarvan je niet in de gaten hebt dat het decaf is.

Deze koffie komt van een groep van 25 fruitprocudenten. In 2012 zijn zij samen gaan werken om hun tropisch fruit te promoten, waaronder de Pitaya of Dragon fruit. Hugor Gonzales Dias is een van de fruittellers en tevens een gepassioneerd koffie producent.
Na een paar jaar heeft Hugo de andere producenten meegekregen om ook koffie te gaan promoten. De meeste fruittellers hadden al koffieplanten staan. Het idee om ook koffie te gaan promoten was een schot in de roos, aangezien de kwaliteit van de koffie erg goed is.

Deze koffie kan goed als espresso, kan met melk gedronken worden of als een mooie filter koffie en dat zonder dat je last van cafeïne krijgt

#5 Myanmar Ho Hwayt

Lekkerste koffiebonen 2022: Ho Hwayt Myanmar
Hopong-boeren op de koffieplantage in Myanmar door: Thissideup

Op meer dan 8.000 kilometer van Nederland vind je het vroegere land Birma, wat ondertussen Myanmar heet. Nog niet zo lang geleden waren de koffieboeren die hier hun koffiebonen produceren nog bezig met het illegaal produceren van opium voor drugsbaronnen. Als je moet overleven en voor je gezin wilt zorgen ga je nu eenmaal op zoek naar een oplossing.

Maar de Hopong-boeren waren het beu om op deze manier uit noodzaak hun geld te moeten verdienen. Met behulp van een NGO hebben ze het voor elkaar gekregen om hun focus volledig op het produceren van de lekkerste natuurlijke koffiebonen te leggen, en met succes! Steeds meer dorpen in de omgeving hebben gezien dat het wèl mogelijk is om op een eerlijke en leukere manier een inkomen te verdienen waar ze ook nog hun passie in kwijt kunnen. 

Net als in Ethiopië worden de koffiekersen al vroeg in de ochtend met de hand geplukt, waarna de bes in de zon kan drogen. Van daaruit gaan de kersen naar een droogstation, waar ze met de hand geselecteerd worden op rijpheid en verder gedroogd worden om daarna een unieke smaak te krijgen.

Bij het zetten van een kop koffie met deze zorgvuldig geselecteerde koffiebonen zul je versteld staan van het bloemige aroma, de zoetheid van lychee en rozijnen, maar ook kers, blauwe bes, sinaasappel en groene appel. Deze breedheid aan smaken maakt het dè koffie als je echt even iets totaal anders wilt ervaren dan je dagelijkse standaard koffie. 

#6 Colombia Los Osos

Colombia Los Osos is een eerbetoon aan het herstel en de bescherming van de biodiversiteit in Santa Maria, Huila, met name in het omliggende “buffergebied” nabij het Nationaal Park Nevados de Huila. Vernoemd naar de met uitsterven bedreigde brilbeer, ook wel bekend als de ‘Andesbeer’, symboliseert dit kavel de unieke fauna van de regio.

The Coffee Quest Colombia, onze leverancier voor deze koffie, werkt samen met lokale organisaties om het bewustzijn onder koffieboeren over natuurbehoud en duurzame praktijken te vergroten. Het behoud van de habitat van deze wilde en bedreigde soorten, zoals de Andesbeer, zal indirect andere soorten in het gebied beschermen.

Een medium gebrande koffie, wat zoet, chocolade, rood fruit en sinaasappel schilletjes. Lekker als espresso, maar ook als stevige filter koffie.

#7 The Classic Blend: Peru, Colombia & Ethiopië

Heb je na het lezen van al deze informatie nog steeds geen keuze kunnen maken wat voor jou nu de lekkerste koffiebonen zijn? ‘The Classic Blend’ is dan misschien wel de beste optie voor jou. Met de koffiebonen van de 3 bovengenoemde landen hebben we een mooie en wat donkerdere blend weten te maken. Deze zijn werkelijk geschikt voor bijna ieder vorm van koffie, of je nu een goede espresso wilt zetten of een lekkere cappuccino. Je zult merken dat de koffie wat fruitig is en tonen heeft van chocolade. 

Ben je benieuwd naar welke koffiebonen en proefpakketten we nog meer verkopen? Bekijk hier ons volledige assortiment!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *