Koffiebonen of cups? Denk aan het milieu!

koffiebonen-of-cups

Er zijn verschillende argumenten te bedenken waarom je voor koffiebonen of cups zou kiezen, wanneer je op zoek bent naar een nieuwe koffiemachine. Misschien denk je dat het ons goed uitkomt om de koffiebonen aan te bevelen gezien we geen cups verkopen. De reden dat we echter geen cups verkopen zal je in dit artikel duidelijk worden, hoe dan ook: koffiebonen zijn beter voor je portemonnee, het milieu en vaak ook voor de koffieboer!

De prijs van koffiebonen vs. koffiecups

Mocht je op dit moment twijfelen om over te stappen op een koffiemachine waarbij je cups gebruikt om koffie te zetten, besef dan goed dat je dit waarschijnlijk harder zult voelen in je portemonnee dan je vooraf had gedacht. Als je de prijs van koffiebonen of cups gaat vergelijken, lijken de cups namelijk vele malen goedkoper. In de supermarkt koop je al voor €3,00 een doosje van 10 cups. Voor een kilogram koffiebonen van hoge kwaliteit betaal je zo’n €27,50. Daarmee lijkt de keuze voor koffiebonen of cups snel gemaakt, maar kijk hieronder even mee:

1 koffiecup: (5 gram bonen)€0,30 
5 gram verse koffiebonen €0,13

Zoals je ziet is het prijsverschil tussen koffiebonen of cups enorm groot. De eerlijkheid gebied wel te zeggen dat je voor een kop koffie met verse koffiebonen ongeveer 8 gram bonen nodig hebt. Maar dan nog zijn koffiebonen van hoge kwaliteit, die misschien duur lijken, nog altijd zo’n 2 keer goedkoper dan 1 van de goedkoopste cups uit de supermarkt. Op jaarbasis kan dit je dus honderden euro’s schelen!

Koffiebonen of cups? De smaakt die telt!

Bij het malen van de koffiebonen gaan al heel wat aroma’s verloren. Hoe langer het na de maling duurt voordat de koffie gezet en gedronken wordt, hoe meer smaken er verloren gaan. Bij koffiebonen worden de bonen vaak pas gemaald vlak voor het zetten van de koffie. Bij cups worden de bonen al ver voor het moment van de maling gezet. Bovendien is de hoeveelheid koffie in een cupje vaak beperkt tot ongeveer 5 gram, terwijl voor een goede kop koffie ongeveer 8 gram wordt aangehouden.

Cups zijn slecht voor het milieu

Een tijd geleden hebben we onderzoek gedaan om te kijken of onze klanten interesse zouden hebben in koffiecups. Het blijkt dat de vraag enorm is en dat het vinden van kopers dus niet echt een probleem zou moeten zijn. Toch hebben we besloten om ons assortiment voorlopig te houden bij koffiebonen, met als grootste reden: het milieu. 

Hoe kunnen we het aan onszelf verkopen dat we graag de wereld een stukje mooier willen maken, er alles aan doen dat koffieboeren een eerlijke prijs voor hun koffie ontvangen en vervolgens meewerken aan een soort massavervuiling van de planeet? Als je kijkt naar koffiebonen of cups dan belasten de koffiecups onze planeet in een extreem veelvoud. De capsules worden gemaakt van aluminium, waar veel stroom voor nodig is het om te kunnen smelten. Vaak worden de cups verpakt in kleine wegwerpdoosjes en eindigen ze op een hoop tussen het restafval. 

Prijs voor de koffieboer

koffiebonen of cups
Koffieplantage in Colombia: Thissideup

Het allerbelangrijkste aan koffiebonen vinden we de smaak van de koffie. Maar waar je misschien niet altijd over nadenkt is waar de koffiebonen vandaan komen en aan wie je dus indirect je geld uitgeeft. Bij Dave’s koffiebranderij vinden we het ook belangrijk dat koffieboeren een eerlijke prijs ontvangen voor hun koffiebonen. Als we koffiecups zouden produceren, worden deze waarschijnlijk al aan de prijzige kant door de productie van capsules en verpakkingen. Wanneer we dan ook nog onze idealen willen behouden en ervoor zorgen dat de koffieboer een eerlijke prijs ontvangt, komt de verkoopprijs van onze koffiecup te ver boven de gemiddelde prijs hiervan uit. Bovendien gaat er niets boven koffie van vers gemalen koffiebonen!

Heb je gekozen voor koffiebonen of cups? Onze 7 lekkerste soorten koffiebonen staan hier op een rijtje om jezelf in te lezen in het verhaal achter de bonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *