Hopong – Myanmar

Myanmar

Myanmar

Myanmar maakt pas sinds kort Speciality Coffee, maar heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een speler met indrukwekkende resultaten. De Hopong-coöperatie had slechts één jaar nodig om koffieboeren uit twee dorpen samen te laten werken. Vervolgens hebben zij gezamenlijk hun eerste oogst “natural” koffie geproduceerd en is het hun gelukt de koffie te exporteren; dit mede dankzij Sara Morrocchi.

Van opium naar koffie

De Hopong-boeren waren het zat om stiekem opium te produceren voor drugsbaronnen. Aan de ene kant werden ze vervolgd door de autoriteiten. Aan de andere kant moesten ze slecht verwerkte koffie aan koffiemakelaars en tussenpersonen verkopen. Via sociale media kwamen ze er achter dat naburige gemeenschappen specialty coffee produceerden met hulp van Winrock, een NGO. Ze hebben toen de handen ineen geslagen en zelf de sprong in het diepe gewaagd. Zij hebben, met heel veel inzet en nieuwsgierigheid, geleerd hoe ze de koffiekwaliteit konden verbeteren. Daarom hebben ze nu betere inkomsten. En dit allemaal met nauwelijks externe financiering of training.

2019

Sinds de start van dit project zijn er nog 3 dorpen begonnen met het produceren van speciality naturals. Onze importeur (This Side Up) heeft alle koffie van deze dorpen gekocht. Daardoor geven zij deze dorpen een betere toekomst zonder dat zij opium hoeven te produceren. De exporteur is Amayar. Dit bedrijf heeft tot doel vrouwen te helpen.

Processing:

De Hopong-gemeentschap plukt de koffiebessen in de ochtend. Na het plukken brengen de boeren de bessen bij het droogstation. Daar controleren en selecteren ze de bessen op rijpheid. Vervolgens plaatsen ze de bessen op verhoogde bedden , waar ze langzaam in de zon kunnen drogen. Dit duurt tussen de 13 en 17 dagen. Per dag wordt alle aangeleverde koffie gescheiden waardoor de leveringen van de boeren volledig traceerbaar zijn. Het resultaat is een complexe filterkoffie of een “funky” espresso. Voor deze koffie vinden wij het belangrijk om te laten zien wat de verdeling is van de inkoopprijs:

Verdeling inkoopprijs Myanmar

De Hopong-boeren hebben samen Indigo Mountain opgericht. De premie die aan Indigo Mountain is betaald, wordt gebruikt om koffieboeren te trainen, om wegen aan te leggen en ook om koffiedroogfaciliteiten aan te leggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *