Ho Hwayt Village – Myanmar

Myanmar

Myanmar

Myanmar maakt pas sinds kort Speciality Coffee maar heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een speler met indrukwekkende resultaten. De Hopong coöperatie was in staat om koffieboeren uit twee dorpen in slechts één jaar te organiseren. Zij hebben gezamenlijk hun eerste oogst “natural” koffie geproduceerd en het is hun gelukt de koffie te exporteren dit mede dankzij Sara Morrocchi.

Van opium naar koffie

De Hopong-boeren waren het zat om stiekem opium te produceren voor drugsbaronnen. Aan de ene kant werden ze vervolgd door de autoriteiten en aan de andere kant moesten ze slecht verwerkte koffie aan koffie makelaars en tussenpersonen verkopen.
Via sociale media kwamen ze er achter dat naburige gemeenschappen specialty coffee produceerden met hulp van Winrock, een NGO. Ze toen zelf de sprong in het diepe gewaagt. Zij hebben met heel veel inzet en nieuwsgierigheid, van deze andere gemeenschappen, geleerd hoe ze de koffie kwaliteit konden verbeteren. Ze hebben nu betere inkomsten. Dit allemaal met nauwelijks externe financiering of training.

2019

Sinds het begin van dit project zijn er nog 3 dorpen begonnen met het produceren van speciality naturals. This Side Up (onze importeur) heeft alle koffie van deze dorpen gekocht. Met als doel de dorpen een betere toekomst te geven zonder dat zij opium hoeven te produceren. De nieuwe exporteur is Amayar, een bedrijf dat tot doel heeft om vrouwen te helpen.

Processing:

De koffiebessen worden in de ochtend door de Hopong gemeenschap geplukt. Na het plukken worden de bessen bij het droogstation gebracht waar de bessen gecontroleerd en geselecteerd worden op rijpheid. Volledig rijpe bessen worden op verhoogde bedden geplaatst. Ze worden langzaam in de zon gedroogd, dit duurt tussen de 13 en 17 dagen. Alle aangeleverde koffie wordt per dag gescheiden en de leveringen van de leden zijn volledig traceerbaar.

Het resultaat is een complexe filterkoffie of een “funky” espresso.

Ook voor deze koffie vinden wij het belangrijk om te laten zien wat de verdeling is van de inkoopprijs:

Verdeling inkoopprijs Myanmar

De premie die aan Indigo Mountain is betaald wordt gebruikt om koffieboeren te trainen, wegen aan te leggen en om koffie droog faciliteiten aan te leggen.

De Hopong boeren hebben samen Indigo Mountain opgericht.

Ho Hwayt – Myanmar

From 9,00

Een verrasende koffie uit Myanmar met een bloemig aroma, de zoetheid van lychees en rozijnen. Goed voor filterkoffie of een lichte espresso.

Artikelnummer: Niet beschikbaar Categorieën: , Tags: , , , ,
Meer informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: