Hoe onze decaf koffie zonder cafeïne en chemicaliën aan een heerlijke smaak komt

Peru Swiss Water Decaf

Steeds meer koffiedrinkers zijn (deels) overgestapt op decaf koffie. Hoe lekker is het om ‘s avonds op de bank nog even te kunnen genieten van een kop koffie, maar er niet urenlang van te liggen stuiteren in je bed? Doordat in decaf koffiebonen maximaal 1 milligram cafeïne per gram koffie voorkomt zul je ervaren dat je niet ineens een energiepiek krijgt na het drinken ervan. Let wel op dat veel decaf koffiebonen met chemicaliën behandeld worden. Met enige trots kunnen we zeggen dat dit voor onze decaf bonen niet het geval is!

Zonder chemicaliën?

Een groot deel van de koffie in de wereld wordt behandeld met allerlei chemicaliën, zeker bij decaf koffie komt dit vaak voor. Voor onze Swiss Water decaf koffiebonen uit Peru is dit dus niet het geval. Decaf koffie moet namelijk niet alleen goed worden verzorgd op de koffieplantage, deze ondergaat nog een extra behandeling. De koffiebonen moeten ontdaan worden van hun cafeïne en dat is een stukje in het proces waar dus vaak chemicaliën aan te pas komen.

Het komt vaak voor dat de koffiebonen worden ondergedompeld in een bad met chemische stoffen, waardoor de smaak behouden blijft maar de chemicaliën eruit trekken. De Swiss Water methode biedt hierin echter een geweldige uitkomst voor decaf koffie om zonder chemicaliën de cafeïne uit de koffiebonen te halen.

Swiss water methode

decaf koffie

Deze techniek om van koffiebonen decaf te maken is afkomstig uit Zwitersland, vandaar de naam ‘Swiss’ water. Eerst worden de groene koffiebonen in een warm bad ondergedompeld. Hierdoor verdwijnt de cafeïne uit de koffiebonen, maar ook de smaak gaat hierdoor weg. Daar hebben ze echter een hele mooie oplossing voor gevonden. Het water wordt gefilterd met specifieke (natuurlijke) filters waardoor alleen de cafeïne uit het water wordt gehaald, de smaken blijven dus achter. Daarna worden er nieuwe koffiebonen in dit water ondergedompeld. Doordat het water al zo verzadigt is met aroma’s, trekt bij deze batch alleen de cafeïne uit de bonen maar blijven de smaken in de bonen zitten.

Op die manier komt onze decaf koffie uit Peru aan een fruitige smaak, met hints van melkchocolade. Een heerlijke koffie als je gevoelig bent voor teveel cafeïne of van plan bent om over een uur je bed in te kruipen. Onze klanten geven in de recensies vooral aan dat onze decaf koffie in tegenstelling tot andere decafés geen vlakke smaak heeft, maar dat je juist bijna zou vergeten dat het een decaf koffie is. 

Waarom decaf koffie drinken?

Wereldwijd gaat al 12% van de koffieproductie volledig naar decaf koffie. De verwachting is dat dit percentage de komende jaren langzaam maar zeker verder zal groeien. Ondanks dat een volwassen persoon zo’n 400 milligram cafeïne per dag kan drinken zonder daar nadelige gevolgen van te ondervinden, wordt cafeïnevrije koffie dus toch steeds populairder. Om je aan de aanbevolen hoeveelheid van maximaal 400 milligram cafeïne per dag te houden, dien je minder dan 5 koppen gewone koffie per dag te drinken. 

Voor velen is maximaal 5 koppen koffie per dag haast ondenkbaar en vaak zie je dan ook dat mensen daarom hun koffie door de dag heen verwisselen voor een decaf koffie. Op die manier kom je ‘s ochtends toch nog aan je dagelijkse boost van energie, maar geniet je ‘s avonds bij de open haard lekker van een cafeïnevrije koffie waardoor je niet slechter slaapt.

Let wel op dat als je meerdere soorten koffiebonen tegelijkertijd bewaard, je jezelf goed inleest in hoe je koffiebonen het beste kunt bewaren. Het zou immers zonde zijn als de smaken van de koffie verloren gaan doordat er bijvoorbeeld te veel licht of zuurstof bijkomt. 

Bestel de lekkerste decaf koffie direct in onze webshop.

decaf koffie

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers like this: