Hoe maak je de lekkerste AeroPress koffie van 2024?

Wanneer je met een Aeropress koffie zet heb je een machtig instrument in huis om misschien wel de lekkerste filterkoffie mee te zetten. Het in 2005 uitgevonden apparaat door Alan Adler uit California werd in het begin veelal gebruikt door de thuisbarista om te experimenteren met het zetten van koffie op een andere manier dan men dat toen gewend was. Ondertussen kom je de Aeropress koffie ook steeds vaker tegen in hippe koffiebarretjes over de hele wereld en is het een heerlijk apparaat om koffie op een andere manier te ervaren. In dit artikel lees je precies hoe jij binnen no-time zelf de lekkerste Aeropress koffie maakt!

Waarom Aeropress koffie maken?

Wanneer je thuis met een Aeropress koffie gaat zetten dan zal je merken dat je niet alleen een totaal andere smaakbeleving krijgt maar ook dat het zetten van de koffie al een heel spektakel lijkt. Soms wordt er voor vrienden of familie een heerlijk diner gekookt met alles erop en eraan, maar is de koffie ‘gewoon’ de koffie je na het diner serveert zoals iedereen het gewend is. Met dit apparaat kun je eens echt uitpakken en een ervaring geven aan tafel die dus niet alleen voor een andere smaakt zorgt, maar ook voor een leuk moment om samen te delen. Een Aeropress is in verhouding tot een koffiezetapparaat bovendien niet duur, je koopt deze online al vanaf ongeveer €30.

De lekkerste manier voor Aeropress koffie in 2024

Peru Churupampa

Het belangrijkste basiselement voor de Aeropress is natuurlijk het type koffie dat je kiest. Van al onze soorten speciality coffee adviseren we je een licht gebrande koffiesoort te kiezen. Denk hierbij uit de koffies uit Kenia, Myanmar maar ook uit Peru. Je kunt dan als branding de ‘Filter/Light Roast’ selecteren en als type maling de Aeropress. Dan zorgen wij dat je de perfecte koffie ontvangt om een Aeropress koffie van te zetten.

Het recept hieronder is onze favoriet om 1 kop Aeropress koffie van te zetten. Wij gebruiken de inverted-method. (op zijn kop dus), we zijn benieuwd naar jullie ervaringen!

Stap 1

Breng 250 milliliter water aan de kook en weeg de gemalen koffie af. Zelf gebruiken we hiervoor 35 gram koffie, wil je liever een extra sterke smaak kies dan voor 40 gram. Hier kun je zelf dagelijks natuurlijk mee experimenteren tot je de perfecte Aeropress koffie hebt gevonden. Daarom is het belangrijk om te wegen, zo kun je steeds kleine aanpassingen maken aan je eigen recept. 

Stap 2

Doe de “plunger” in de Aeropress en zet het apparaat op de plunger (dus met de opening voor het filter omhoog) en doe de afgewogen koffie in de Aeropress.

Stap 3

Doe een filter in de filterhouder en het filter even door met warm water. Op die manier zorg je ervoor dat de smaak van het papier verdwijnt en ga je straks puur en alleen de smaak van verse Aeropress koffie proeven. Bovendien maak je zo ook alvast je kopje / kannetje warm wat alleen maar aan te raden is.

Stap 4

Breng water aan de kook en als je een keukenthermometer in huis hebt neem deze er dan bij. Het water moet tussen de 92º en 94º Celsius zijn. (je kunt hiermee experimenteren, hoe heter het water des te bitterder de koffie).

Stap 5

Schenk 50 milliliter water op de koffie en roer deze door. Hierdoor zorg je ervoor dat alle koffie nat wordt. (Start de timer)

Aeropress koffie

Stap 6

Wacht 1 minuut en schenk nu nog eens 100 ml water op de koffie en roer deze met de Aeropress lepel stevig door.

Stap 7

Plaats de filterdrager op de AeroPress, en duw de overtollige lucht eruit.

Stap 8

Na 40 seconden draai je de Aeropress om en zet je deze op een kopje.

Stap 9

Duw de koffie door het filter in je kopje (je hebt nu een sterk koffie-extract)

Stap 10

Doe de resterende 100 ml warm water bij de koffie in het kopje. Je kunt met de hoeveelheid water en temperatuur spelen, net als met de tijd.

Stap 11

Geniet van de koffie, probeer de koffie wat af te laten koelen tot zo’n 60º, dan komen de koffiesmaken nog beter naar voren!

Vind je het leuk om thuis verschillende soorten koffies te maken? Lees dan dit artikel over hoe je zelf een heerlijke Turkse koffie kunt zetten, dat is weer een totaal andere beleving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *